Ve čtvrtek a pátek (18.-19.1.) probíhají laktátové testy v Mohelnici (Mudr. Zbyněk Pozdíšek). Seznam účastníků a časy.
Proč se testujeme? Především, abychom lépe kontrolovali náš trénink, odhalili nedostatky a efektivně na nich v nejbližších měsících zapracovali. Reálně se potřebujeme připravit na tratě, které běháme (sprint, krátká, klasika) a samozřejmě na prostředí, ve kterém probíhají. Každý obdrží naměřené tepové hodnoty pro jednotlivé zóny (AP1, AP2, AP3, ANP)... u laktátového testu je tak přímá souvislost s množstvím laktátu v krvi. Většinou u O-běžců se zjistí nedostatečná zapracovanost v AP1, bez které se velmi nestabilně buduje nástavba pro závodní připravenost. Odhaduji, že tréninková doporučení vyplývající z naměřených hodnot u většiny budou směřovat právě k rozvoji této zóny. Pokud máte zájem o detailní vysvětlení, kontaktujte Filipa).
Průběh testu: Dostavte se do čekárny ca 15 minut předem (budete vyzváni). Vybavení (obuv, trenýrky, tílko) jako na letní rychlý trénink na dráze. Ručník sebou. Bude provedeno základní vyšetření, něco o sobě povíte a dostanete instruktáž. Běžíte na běhátku celou dobu po rovině (jen po časových úsecích se zvyšuje rychlost). Několik minut je rozklus, pak je několik 4 minutových intervalů (ca 6), kdy poslední interval je nastaven tak, že ho nemůžete doběhnout (končíte v subjektivním maximu). Mezi úseky je v ca minutové pauze proveden odběr kapičky krve z ucha pro změření laktátu. Celou dobu je sondou snímaná TF. Na závěr s Vámi p. Pozdíšek probere naměřené hodnoty a dá doporučení pro trénink na ca dva nejbližší měsíce. Naměřené testy v písemné podobě dorazí ca do týdne (budou vám rozeslaný individuálně ... měli byste je poskytnout trenérům, kteří na vás dohlíží). Níže ukázky křiveky, naměřených hodnot, doporučení, ...





| Co je vlastně laktát? |
|---|
| • sůl kyseliny mléčné, v lidském krevním řečišti je vedlejším produktem přeměny glukózy (krevního cukru) na energii |
| • při běhu nízké intenzity je veškerá produkce laktátu ihned přeměněna na oxid uhličitý, vodu a energii, takže se laktát nehromadí |
| • v určitém okamžiku při zvyšování rychlosti běhu už je přísun kyslíku nedostatečný a laktát se začne hromadit v pracujících svalech |
| • současně dochází k překyselení vnitřního prostředí - bolest,nepříjemné pocity, pokles síly, koordinace a techniky běhu |
| • běžec, který dokáže dlouhodobě pracovat ve vyšší intenzitě bez hromadění laktátu, podává i lepší vytrvalostní výkony |